Gyümölcsös őzgerinc - sütés nélkül



Megosztás

 


 




Hozzávalók a tésztaréteghez:
 1 darab őzgerincformához
- 25 dkg darált háztartási keksz
- kb. 10 dkg puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 5 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
- néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)

- kb. 16 darab négyzet alakú háztartási keksz

A krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 4 dl tej
- 2-3 banán (vagy kb. 30 dkg más gyümölcs: málna, szeder, eper, meggy...)
  
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj



Elkészítés:
1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. Az őzgerincformát fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia kilógjon mindenhol, majd a kekszes masszával egyenletesen körbetapasztjuk az őzgerinc oldalát - félretesszük.

3. A krémhez a pudingport, a cukrot pici  tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és elkészítjük a pudingot jó sűrűre. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk és kevergetve kihűtjük a pudingot (így nem bőrösödik be a puding és pillanatok alatt kihűl). 
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a kihűlt pudinghoz keverjük óvatosan.

4. Elővesszük az őzgerincformát, melybe előzőleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hűtőbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy kellően átpuhuljon a kekszréteg, ne legyen száraz/morzsalékos, így nagyon jól összeáll a desszert.

5. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az őzgerinc desszertet. 40-50 percre betesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.

6. Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.